sobota 31. marca 2012

Obchodník s minulosťou


Obálke slovenského vydania knihy „Obchodník s minulosťou“ dominuje gekón. Oprávnene, pretože gekón Eulálio je skutočne jednou z hlavných postáv tohto románu. Eulálio žil 100 rokov ako človek, po smrti bol však uväznený v koži malého plaza. Bol odsúdený skrývať sa vo vlhkých štrbinách a živiť sa hmyzom. Je to trest za to, že počas svojho ľudského života často myslel na smrť. Túžil po skorom skone, napriek tomu, že Boh mu doprial dlhovekosť.

On však počas svojho ľudského života popieral večný život, raj, peklo, Boha a diabla. Tvrdil, že sú to len povery, ktoré počas dlhých stáročí utkal ľudský strach. Možno aj preto bol odsúdený v tele plaza spomínať na minulosť a dejiny, ktoré sú ústrednou myšlienkou Agualusovho románu.


Minulosťou sa totiž živí aj majiteľ domu, v ktorom gekón Eulálio žije. Felix Ventura je albín a živnostník, ktorý predáva ľuďom minulosť, vytvára spomienky a rodokmene. Jeho obchodnej vizitke dominuje slogan „ Dajte svojim deťom lepšiu minulosť“. Agualusov román „Obchodník s minulosťou“ je tak trochu aj knihou o dejinách čiernej Afriky, ktoré sú často poznačené krvou a násilím. 

Po vojnách sa vždy rodí nová vládnuca a bohatnúca vrstva, túžiaca po vznešenom pôvode a rodokmeni. Zákazníkov má tak v konfliktami a korupciou zmietanej africkej krajine, naozaj dosť. Felix je výborný obchodník. Je natoľko presvedčivý, že mnohí jeho zákazníci sa s novou minulosťou rýchlo identifikujú a stávajú sa tak členmi rodov, od ktorých si prisvojujú aj ich mŕtvych predkov.

Felix má však okrem obchodného ducha a precíznej práce „genealóga“, ešte jeden výnimočný dar. Rád sníva. Verí, že práve Boh dal ľuďom sny, aby mohli nazerať na druhú stranu sveta, aby sa mohli rozprávať so svojimi predkami, aby sa mohli zhovárať s Bohom, poprípade s gekónmi.


José Eduardo Agualusa - Obchodník s minulosťou, Slovart 2008

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára