pondelok 26. marca 2012

Čudná príhoda so psom uprostred noci


Je zabitie psa skutočnou vraždou, hodnou aj detektívneho pátrania? 

Christopher Boone si myslí, že áno. Christopher má 15 rokov a chcel by byť ako Sherlock Holmes. Má na to všetky predpoklady. Disponuje fantastickou pamäťou a odzbrojujúcim logickým myslením. Okrem toho vyniká v matematike, z hlavy násobí viacciferné čísla a ovláda mnoho encyklopedických faktov z astronómie, biológie, fyziky a zemepisu.

Teda naozaj sa viac podobá na obľúbeného literárneho hrdinu, ako na priemerného britského tínedžera. Christopher je Angličan, ktorý nemá rád žltú a hnedú farbu, červená je však jeho obľúbená. Desí sa ľudského davu, odmieta dotyky a verí, že ak uvidí päť červených áut idúcich za sebou, bude mať super šťastný deň.

Je uzavretý, vôbec nedokáže pochopiť motiváciu činov iných ľudí. Jeho svet je prísne logicky usporiadaný a nie je v ňom ani kúsok miesta pre metaforu, sarkazmus, alegóriu, iróniu a humor. Aj napriek tomu pozná 3 vtipy (slovom tri vtipy), ktorých pointe rozumie. Jeden z vtipov je takýto:



Vo vlaku cestujú traja muži. Jeden je ekonóm, druhý logik a tretí matematik. Práve prechádzajú cez hranicu do Škótska, keď z vlaku uvidia na lúke hnedú kravu, ktorá stojí bokom v smere jazdy.
A ekonóm hovorí: „Pozrite, v Škótsku sú hnedé kravy.“
A logik hovorí: „Nie. V Škótsku sú kravy, z ktorých minimálne jedna je hnedá.“
A matematik hovorí: „Nie. V Škótsku je najmenej jedna krava, ktorá z jednej strany vyzerá ako hnedá.“

Ten vtip je o kravách. Christopher má veľmi rád zvieratá. Sám sa stará o potkana Tobyho a je presvedčený, že zabiť psa vidlami je strašná a záhadná vražda, ktorú vyrieši jedine on. Pustí sa do kriminálneho vyšetrovania a jeho výsledky si poctivo zapisuje. Popri pátraní tak tvorí detektívku, z ktorej som sa okrem iného napríklad dozvedel, že:
  • ak niekto objaví stociferné prvočíslo môže získať až 10 000 dolárov priamo od CIA (takéto čísla sú veľmi vzácne a používajú sa na šifrovanie),
  • prvočísla sa skrývajú aj v menách ako Scooby Doo (113) alebo aj Sherlock Holmes (163)
  • na oblohe sú bilióny hviezd, ktoré sa od nás neustále vzdaľujú, pretože vesmír sa stále rozpína
  • keď sa táto explózia po Big Bangu skončí, vesmír sa začne zmršťovať a hviezdy začnú padať.
A ešte niečo. Ekonómovia nie sú ozajstní vedci, logici uvažujú jasnejšie ako ekonómovia, ale na matematikov aj tak nemajú.

Čudná príhoda so psom uprostred noci  -  Mark Haddon ·  Vydavateľstvo: Ikar, 2004

2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. áno, mňa ten príbeh tiež potešil a určite sa k tejto knižke ešte raz vrátim, pretože takto si predstavujem oddychové čítanie

      Odstrániť